Lovaglás Képzettség - Earthdawn.hu
Írta:  B'jados
  • Betűméret
Értékelés:
(0 szavazat)

Lovaglás Képzettség

Fokozat: Ügyesség + Szint

  

A Lovaglás képzettség lehetővé teszi a karakterek számára, hogy a hatáson ülve Akciókat hajtsanak végre. Ez a képzettség feltételezi, hogy a karakter bizonyos fokú bizalmat alakított ki a hátasban, mert bizalom nélkül a legtöbb állat nem fog olyan helyzetnek a közelébe se menni, ahol bajba kerülhet.

Többek között belovagolhatnak a harc sűrűjébe, felpattanhatnak a lóra, vagy a térdükkel irányíthatják a lovat miközben másra használják a kezüket. (Megjegyzés: ha valaki fel akar pattanni a ló hátára, és még abban a kőrben mozogni is akar vele, annak Lovaglás tesztet kell tennie, amit lejjebb leírunk). Ezek általában Szabad Akciók, amik nem veszik el a karakter cselekvését arra a kőrre. 

Ennél jelentősebb, vagy összetettebb cselekvésekre is használható a Lovaglás képzettség. Például a karakter átugrathatja a hátasával a kerítést, vagy egy mély hasadékot. Ilyen cselekvés az is, ha a karakter a hátasra ugrik, és megsarkantyúzza, hogy még abban a kőrben mozgásra sarkallja. Ezeknél az akcióknál a játékosnak sikeres Lovaglás próbát kell tennie a Mesélő által meghatározott célszámra. Egy kerítés átugrása például 4-es célszám, de egy 3 méter széles árok átugrása már 12-es célszám.

A próba elrontása legtöbbször azt jelenti, hogy a hátas kitör, és nem hajtja végre a karakter utasítását. Ilyenkor a lovasnak 6-os célszámra kell Ügyesség próbát tennie, hogy ne essen ki a nyeregből. Ha hátas ledobja a lovasát, akkor a karakter Földön Fekvőnek minősül, de nem szenved el semmilyen sérülést, kivéve az egóján.

A Lovaglás képzettség nem helyettesíti a Roham tálentumot vagy képzettséget (lásd Földhajnal Alapkönyv, 100. o.)

 

Hétköznapi Lovaglás

Egy kérdést a Lovaglás képzettség bevezetője nyitva hagy: A képzettség nélkül mire képes egy karakter a ló hátán?

Először is, ahhoz, hogy a karakter felszállhasson egy hátas hátára, el kell érnie annyi tiszteletet az állatnál, hogy az a hátára engedje. Ennek része az, hogy a karakter gondoskodik az állatról, eteti, letakarítja, gondozza, stb. (Megjegyzés: ezt a részét lehet Állattartás, Állat Idomítás és hasonló tálentumokkal és képzettségekkel helyettesíteni) Ez nem mindig szükséges, ha olyan hátast vesz, ami már megfelelően idomítva van.

Ha ezen túljutott, akkor megtanulhatja irányítani az állat mozgását, olyan alapvető parancsokkal, hogy indulj (Gyí!), állj (Hó!), ügetés és vágta. Eljuthat odáig is, hogy a gyeplő mellett a térdével tudja módosítani a haladás irányát. Azonban ezek mind a lovas teljes odafigyelését követelik, és a kőrben lehetséges akcióját elhasználják a karakternek. (Megjegyzés: itt látható, hogy miben hasznos a Lovaglás képzettség, aminek megtanulásával ezek már Szabad Akciók lesznek).

A karakter nem harcolhat, amíg a hátason ül, mert ez lefoglalja minden cselekvését. Viszont emellett lehetősége van Szabad Akciók végrehajtására, és használhat olyan tálentumokat és képzettségeket, amik nem követelik meg, hogy Akciót használjon el rá. A hátas sem fog harcba szállni, mert az aggresszió, a fegyverrel való hadakozás és a vérontás a számára mind ijesztő, és menekülésre ösztönzi.

 

Hozzászóláshoz kérünk, hogy regisztrálj a weblapon, vagy jelentkezz be!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.