Barsaive története - Earthdawn.hu

Barsaive története

Írta:  Mataxes
  • Betűméret
Értékelés:
(0 szavazat)

Tartalom


Mikor először vállalkoztám erre a feladatra, még nem is sejtettem a nehézségeket, amikkel szembe kell majd néznem. Üzenetet küldtem Merrox Mesternek a Throáli Nagykönyvtárba, tanácsot kértem tőle, miképp fogjak hozzá a feladathoz. Kevés tanácsot adott: "Egy királyság történetét lejegyezni merész vállalkozás. A Barsaive egész területén játszódó eseményeket, és a Thérai Birodalom azonos időszakbeli történéséit összeegyeztetni azonban olyan feladat, amit kétséges még felbecsülni is. Sok szerencsét kívánok, és ha valaha is befejezed örömmel olvasom el művedet."
Egy kicsit megsértődtem a hangvételén, mert úgy éreztem, hogy lehetetlennek értékelte feladatom. Belevetettem magam a munkába, és ekkor kellett rájönnöm, milyen felháborítóan rosszul vezették a történeti feljegyzéseket. Merrox volt olyan kedves, és elküldte nekem Throál történelmét, amire végül művemet alapoztam. Nehézségeim támadtak, amikor forrásaim eltérő évszámokat közöltek meghatározó eseményeknél is. Az Orikalkum Háborúk kezdetét egy forrás Throál Szerint (TH) 900-ra teszi, míg a legtöbb irat megegyezik abban, hogy ötszáz évvel korábban, TH 400 körül kezdődött. Utóbbi azért is helytállóbb, mert a Thérai Birodalom időszámítása a Birodalom kinyilvánításától számol, ami a TH 443-ban az Égi Támaszpont Csatája utánra esik. Ehhez hasonló problémákra időről időre felbukkantak, a legtöbb feljegyzés az idő múlását olyan jelzőkkel rögzíti, mint "száz évvel később" vagy "három évtizeddel később". Az ilyen jellegű pontatlanság finoman szólva is megnehezíti a precíz munkát.
Ennek következtében sok dátum mellé került a "körülbelül (kb)" jelző, ahol a dátum pontos meghatározása lehetetlen volt. Ez különösen jellemző olyan területeken játszódó eseményekre, amelyek nem voltak túlzottan segítőkészek (például a Vérerdő).
A szerény szerző megköszönné mindazoknak, akik segítették terve végrehajtásában. Túl sokan vannak egy felsoroláshoz, de segítségüket mégis nagyra értékelem. Továbbá megjegyezném, hogy a jelenkor eseményei már nem szerepelnek rajta, mert mindenki tud róluk. Akik pedig mégsem tudnák, hol éltek ti?

Mataxes, a tudás kereskedő

 


Előző 1/3 Következő »

Hozzászóláshoz kérünk, hogy regisztrálj a weblapon, vagy jelentkezz be!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.