Aprólékos Varázslás - Earthdawn.hu
Összes
elementalista
felderítő
harcos
illuzionista
kardmester
kitaszított harcos
lovas
megtisztító
misztikus harcos
szellemmágus
tolvaj
trubadúr
vadmester
varázsló
égi hajós
égi rabló
 • Állat hívása

  Diszciplinák: Vadmester

  Tálentum: Állat Uralása                   Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                     Kifáradás: lásd leírást

  Ennek a fortélynak két lehetséges módja van:

  Először is, a fortély segítségével az adeptus állatok tud magához hívni. A Vadmesternek előre meg kell határoznia, hogy milyen típusú állatot kíván hívni, és milyen erősen (hányan válaszoljanak). Kiváló siker esetén az Állat Uralása képesség szintjeszer 10 méteres sugarú körben minden ilyen típusú állat azonnal az adeptushoz igyekszik. A fortély használója megnövelheti az Állat Hívása hatótávját 5 méterenként 2 pont Kifáradásért.

  Másodszor, a fortély lehetővé teszi, hogy az adeptus egyetlen egy, vagy egy meghatározott állatot hívjon magához. Amikor ilyen módon szeretné használni a fortélyt, a Vadmesternek több órán át hívnia kell az állatot, a fent leírt hatótáv mellett. Különböző feltételeket szabhat, például hívhatja "az erdő legnagyobb medvéjét", "olyan griffet, aki kalandozna velem", "egy nagy vadállatot, aki szeretne az oldalamon harcolni". Minél szorosabb feltételeket szab meg az adeptus, annál magasabb lesz az elvárt Siker Szint. A nehézséget, a híváshoz szükséges időt, és siker esetén, a megjelent állat képességeit a mesélő határozza meg.

   

 • Allegória

  Diszciplínák: Illuzionista

  Tálentum: Mágia Írása/Olvasása        Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                        Kifáradás: 1

  Ez a fortély lehetővé teszi az Illuzionistának, hogy írott szövegbe egy rejtett jelentést elbújtasson. Elkölt egy kifáradás pontot, és egy tálentum próbát tesz. Az olvasónak a próba eredménye lesz az Érzékelési nehézség. Bármilyen teszt, ami a szöveg olvasására irányul, Érzékelési próbaként működik.

  Olykor a nehézség magától az üzenettől függ. Érthetőbben fogalmazva ha egy üzenet mágikus, például egy varázslat, a Mágia Írása/Olvasása próba Érzékelési próbaként is működik (közönségesebb szövegeknél az Írás/Olvasás is hasonlóképp működik). 
  Ha a próba nem sikerül, a karakter nem fogja látni a rejtett jelentést, és nem is próbálkozhat aznap.

 • Aprólékos Varázslás

  Diszciplínák: Elementalista, Illuzionista, Szellemmágus, Varázsló

  Tálentum: Varázslás                       Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                     Kifáradás: 1

  A fortély használata lehetővé teszi a varázslónak, hogy jobban figyeljen a hasznosítható asztrális energiákra és így jobban tud összpontosítani. Ezért a Varázslás próbával megcsinálhatja az Agresszív Támadás mágikus megfelelőjét(Alapkönyv, 200. oldal), viszont a Harci Mozgása három méterre csökken.

  Amúgy teljesen ugyanazok az előnyei és hátrányai, mint a hagyományos Agresszív Támadásnak: +3 fokozat a Varázslásra, +3 fokozat a Hatás próbára, de az ellenfél is +3 fokozat kap támadás próbáira a varázsló ellen.

   

 • Bénító Támadás

  Diszciplína: Tolvaj

  Tálentum: Váratlan Támadás        Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                     Kifáradás: 1

  A Bénító Támadással, a Váratlan Támadás tálentum feltételeit betartva, a Tolvaj adeptusnak lehetősége nyílik arra, hogy áldozatát elkábítsa. A támadást tompa fegyverrel/tárggyal lehet végrehajtani. (Kardgombbal vagy más, nem tompa fegyverrel használva a sebzés mindössze Erő+1 fokozattal dobható).

  Sikeres támadás esetén az áldozatnak legalább kiváló sikert kell elérnie a Leütés Próba (célszám: Sebhatár és a kapott sebzés különbsége +3) során, ha elvéti, akkor elájul, és addig nem tér magához amíg nem tehet egy Felépülés Próbát.
  A fortély hatása Kábulás sebzésnek minősül. (lásd Földhajnal Alapkönyv 200.o.)

 • Drámai Halál

  Diszciplínák: Illuzionista

  Tálentum: Tetszhalál                       Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                     Kifáradás:1

  A Drámai Halál használata lehetővé teszi a karakternek, hogy arra használja Tetszhalál tálentumát, hogy különösen drámai módon haljon meg. Ki kell választania a halál módját: felrobbanó mellkas, elfolyó arc, stb. Az adeptus +2 fokozattal dobja a próbát, ha sikeres, kisebb illúziók fenntartják a seb megjelenését, a méreg láthatóan terjed, vagy amit csak szeretne. 
  Minden célpont, akire hatott a fortély Akaraterő próbát kell, hogy tegyen, az Illuzionista Varázsvédelme ellen, hogy megközelítse a holttestet.

 • Ellentámadás Előrelátása

  Diszciplinák: Harcos

  Tálentum: Támadás Előrelátása          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 6                                     Kifáradás: 2

  A fortély használatakor a Támadás Előrelátása próba eggyel több, tehát kettő Kifáradásba kerül. Ha a Támadás Előrelátása próba célpontja megpróbál Riposztolni, Kitérni, vagy valamilyen képességet használni az adeptus fegyvere ellen, akkor annak célszáma a Támadás Előrelátása próba eredménye lesz, és eggyel több sikerre lesz szüksége (Jó a sikerhez, Rendkívüli a túlütéshez).

  "Buta Kardmester, mindig csak "Támad, Riposzt. Támad, Riposzt". Csukott szemmel is előre megjósoltam volna minden mozdulatát." 

 • Érzelmes Könyörgés

  Diszciplinák: Trubadúr

  Tálentum: Érzelmek Éneke          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 4                                 Kifáradás:1

  Amikor a Trubadúr képtelen lenne énekelni, ezzel a fortéllyal még akkor is képes erős érzelmeket kicsalni közönségéből. A célpontoknak legalább semlegesen kell érezniük a Trubadúrral és a könyörgés céljával szemben, máskülönben a fortélynak nincs semmilyen hatása.

 • Fókuszált Elme

  Diszciplinák: Misztikus Harcos

  Tálentum: Elmevért         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                      Kifáradás:3

  Az Elmevért tálentum fortélyával a Misztikus Harcos megerősítheti Varázsvédelmét.

  A karakter 3 pontnyi Kifáradást szenved el, ezután dobhat az Elmevért tálentumával. A dobás eredménye lesz a karakter új Varázs védelme, még akkor is, ha ez alacsonyabb mint előtte volt. Ez a hatás annyi körig tart, amennyi az Elmevért szintje

 • Halálos Szorítás

  Diszciplinák: Harcos

  Tálentum: Pusztakezes Harc          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 6                                     Kifáradás:1

  A Halálos Szorítás fortélyt arra használja a Harcos, hogy a pusztakezes harc közben  az ellenfelét különböző fogásokkal - fojtással, anatómia pontok szorításával, nyomásával - sebezze. Ehhez a karakternek először le kell fognia az ellenfelét (lásd Lefogás harci opció, Alapkönyv 197. oldal) . Amíg a karakter képes fenntartani a szorítást az ellenfelén, minden körben Erő + Pusztakezes Harc fokozattal sebezheti azt. A Halálos Szorítás fenntartása körönként 1 pont Kifáradásba kerül.

 • Hátas Védelmezése

  Diszciplínák: Lovas

  Tálentum: Hátas Támadás              Kifáradás: 2
  Karma: -                                       Akció: -
  Fokozat: 7                                    Legenda Pont: 200

  A fortélyt használva a Lovas úgy irányítja hátasát, hogy az a lehető legjobban védve legyen. A Játékos Hátas Támadás próbát dob a hátas Varázsvédelme ellen, és amennyiben sikeres, hozzáadhatja a tálentuma fokozatát a hátas Fizikai Védelméhez.

  Amíg a fortély aktív, a hátas nem tehet semmilyen támadó jellegű akciót. A hatóidő a Lovas Hátas Támadás tálentumának a fokozatának megfelelő kör.

   

 • Helyzetbe Hozás

  Diszciplínák: Kardmester

  Tálentum: Manőver                         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 7                                     Kifáradás: 1

  A Helyzetbe Hozás fortély egy egyszerű variáció a Manőver tálentumra. Ügyes lábmunkával és kardjával az adeptus képes olyan helyzetbe hozni az ellenfelet, hogy az adeptus egyik társa könnyebben megtámadhassa, ezáltal a sikeres Manőver próba után először támadó társa megkapja az adeptus Manőver bónuszát, feltéve ha a támadása erre az ellenfélre irányul.

  "Néha az ellenfél legyőzésének az a legjobb módja, ha meglepjük egy társunk támadásával."

 • Illuzórikus Szöveg

  Diszciplínák: Illuzionista

  Tálentum: Mágia Írása/Olvasása     Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                     Kifáradás: 1 / oldal

  A fortély használata lehetővé teszi az Illuzionistának, hogy olyan üzenetet írjon, amit csak egy másik Illuzionista tud elolvasni. Egy Mágia Írás/Olvasása próbát kell tennie hatos célszám ellen. 
  Az olvasónak szintén rendelkeznie kell ezzel a fortélyjal, s szintén hatos célszámra kell dobnia ahhoz, hogy elolvassa, különben a szöveg értelmetlen lesz számára. 
  Sikertelenség esetén egy Felépülés próbát feláldozva újra megpróbálhatja elolvasni, vagy várnia kell a következő napig.

 • Kiegyensúlyozott Kitérés

  Diszciplinák: Égi Hajós, Felderítő, Harcos, Kitaszított Harcos, Tolvaj, Trubadúr

  Tálentum: Kitérés                           Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                     Kifáradás: 2

  Az adeptus a földre kerülés kockázata nélkül próbálkozhat a Kitéréssel ennek a fortélynak a segítségével. Hátránya, hogy a Kitérés próbán Jó sikert kell elérnie, és a Kitérés használata 1 Kifáradás helyett már 2 pontba kerül.

 • Manifesztációra Kényszerítés

  Diszciplinák: Elementalista, Szellemmágus

  Tálentum: Elementál-béklyó, Szellem-béklyó          Költség: 200 Lp
  Fokozat: 6                                                         Kifáradás: Változó, lásd leírást

  A Manifesztációra Kényszerítés fortély segít a megbéklyózott szellemet megjeleníteni. Először a Szellem-béklyó tálentummal el kell fogni a szellemet. Ezután az adeptus egy merész "Gyere Elő!" kiáltással felszólítja a célpontot, akire Szellem-béklyó próbát tesz. Ha a próba sikeres, a karakter annyi pont Kifáradást szenved el, amennyi a szellem Erő Szintje.

  A szellemnek addig manifesztálódva kell maradnia, amíg a tálentum hatása alatt van.

  A Manifesztációra Kényszerítés nem töri meg a Szellem-béklyó fenntartásához szükséges koncentrációt.

 • Méreg Elemzése

  Diszciplínák: Vadmester

  Tálentum: Méregérzékelés                Kifáradás: 2
  Karma: -                                          Akció:
  Fokozat: 5                                       Legenda Pont: 200

  Ha az adeptus legalább jó sikert dob a Méregérzékelés tálentumára, meg tudja állapítani, hogy a méreg természetes, vagy mesterséges.

  Kiváló sikert elérve a típusát és a hatóidejét is meg tudja állapítani. Rendkívüli sikernél a Vadmester képes visszanyomozni a méreg eredetét, de ez csak akkor lehetséges, ha a méreg természetes eredetű, és a forrása a Méregérzékelés hatótávjában található. 

 • Nyom Nélküli Követés

  Diszciplinák: Felderítő, Vadmester

  Tálentum: Nyomkövetés                    Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5/7                                     Kifáradás:1

  Amikor a karakter ezt a fortélyt használja, a sikeres Nyom Nélküli Követés próba után nem a célpont lábnyomait követi, hanem a testének a súlypontját. Az adeptus szeme előtt egy fényes kék csík jelenik meg, amerre a célpont súlypontja mozgott, és követi azt, bármerre is ment (fel a levegőbe, le a víz alá, ajtókon, falakon át, stb.)

 • Pozicionálás

  Diszciplínák: Kardmester

  Tálentum: Manőver                       Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                    Kifáradás: 1

  Ez a fortély lehetőséget ad a Kardmesternek, hogy az ellenfelét kedvezőtlen helyzetbe hozza.  Például dönthet úgy, hogy a fal közelébe tereli az ellenfelét, a lépcsőn hátráljon, vagy csak egyszerűen szembenézzen a nappal.
  Ha a Manőver próbája sikeres, az ellenfél következő Támadás próbájára Manőver fokozatnyi levonást kap.

   

 • Rajtaütés Kezdemény

  Diszciplinák: Tolvaj

  Tálentum: Csapda Kezdemény          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                     Kifáradás:1

  Egy igazi Tolvaj ennek a fortélynak a segítségével elkerülheti a meglepetésszerű támadásokat. Amikor a Meglepetés kapcsán kezdeményezést kell dobnia, erre a Csapda Kezdemény tálentumát használhatja.

  Tipikus esetben (lásd Földhajnal Alapkönyv 202. o.) a támadó Ügyesség fokozata, vagy a Meglepetést okozó képesség fokozata, mint célszám ellen kell dobni a Csapda Kezdeménnyel, az Észlelés dobás helyett. Olyan esetben, ahol automatikus (teljes) a meglepetés, a Csapda Kezdemény dobást az ellenfél Kezdeményezés dobásának eredményével kell összevetni.

  Amennyiben a Rajtaütés Kezdemény sikeres, az adeptus nem szenvedi el a Meglepetés hátrányait, levonásait, és cselekedhet az adott körben.

 • Szellem Elemzése

  Diszciplínák: Szellemmágus

  Tálentum: Szellem-béklyó               Kifáradás: 2
  Karma: -                                        Akció: Igen
  Fokozat: 6                                     Legenda Pont: 200

  A fortélyt használva a karakter további információk birtokába kerülhet a szellemmel kapcsolatban, amíg a Szellem-béklyó tálentum él. Jó sikert elérve megtudhatja, hogy a szellem magától cselekedett-e, vagy más parancsolta meg neki. A Kiváló Siker felfedi a szellem erősségeit és gyengéit, és hasznos tudást biztosít a képességeivel kapcsolatban, míg a Rendkívüli Sikernél megtudhatja a nevét és a diszciplináját annak, aki utasította a szellemet.

  Egyszerre csak egy célponton használható.

 • Távoli Ütés

  Diszciplinák: Harcos, Kitaszított Harcos, Misztikus Harcos, Megtisztító 

  Tálentum: Pusztakezes Harc         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 11                                     Kifáradás:6

  Az adeptus korlátozott távolságba is el tud ütni a Távoli Ütés fortély segítségével. Az ellenfél legfeljebb a Pusztakezes Harc szintjének duplájára lehet méterben. A karakter a fortély minden egyes használatáért 6 pontnyi Kifáradással fizet. Bár a célpont több méterre is lehet, megérzi az ütés súlyát, erejét. Ha az adeptus sikeresen eltalálja az ellenfelét, ugyanúgy sebzi, mintha közelharcban lennének.

  Példa: Ryn-nek 12-es a Pusztakezes Harc tálentuma, ezért 24 méterre álló ellenfelét is megtámadhatja. Ha az ellenfél közelebb van, mint 24 méter, akkor Ryn támadás próbát dob a Távoli Ütéssel, ellenfele Fizikai Védelme ellen. Ha eltalálja, akkor a normális módon dobja a sebzést is, hogy ne csak látványos legyen a támadása.

 • Titkosírás

  Diszciplínák: Varázsló

  Tálentum: Írás/Olvasás                    Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                       Kifáradás: 1

  A fortély használata lehetővé teszi a Varázslónak, hogy titkosított üzeneteket hozzon létre, és fejtsen meg. A Varázslónak egy Nyelvek Írása/Olvasása tesztet kell dobnia (ez lesz később a dekódolási nehézség).  Minden sikertelen próbálkozás a dekódolásra növeli eggyel a nehézséget, ráadásul csak naponta egyszer lehet próbálkozni. (Vagy feláldoz egy Felépülés próbát próbálkozásonként, amíg van.)

  Mások fortély nélkül is megpróbálhatják megfejteni az üzenetet, ehhez viszont Kiváló Siker szükséges.

 • Tus

  Diszciplinák: Égi Rabló, Harcos, Kardmester

  Tálentum: Közelharci Fegyverek         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                                         Kifáradás:1

  A Tus fortély használata lehetővé teszi a karakternek, hogy visszafogja a támadását a találat pillanatában.  Ha a Közelharci Fegyverek tálentummal végrehajtott Támadás Próba sikeres volt, akkor az adeptus 1 pontnyi Kifáradást kap, ez megállítja a fegyverét abban a pillanatban, amint az hozzáér az ellenfélhez, aki így csak 1 pont sérülést szenved el. 

  Ezt a fortélyt gyakran használják becsületbeli ügyek eldöntésére vagy képesség összemérésére szolgáló párbajok során, hogy elkerüljék a vérontást.

 • Tüzes Ököl

  Diszciplinák: Misztikus Harcos

  Tálentum: Vasököl          Költség: 100 Lp
  Fokozat: 3                      Kifáradás:1

  A Vasököl tálentum képességfortélya arra jó, hogy használójának keze lángba boruljon, egy körig, vagy addig amíg sebzést nem okoz, mert akkor kihuny.

  A karakter 1 pont Kifáradásért lángra lobbantja a Vasökölt használó kezét, és ezért a Sebzés Próbánál 3-as fokozattal dobhat a tűz sebzésére, a Vasököl fokozatán felül.

 • Tűztisztítás

  Diszciplínák: Égi Rabló

  Tálentum: Lángoló Vér         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                           Kifáradás: 0

  Ez a fortély arra használható, hogy az adeptus testébe jutott külső anyagokat megsemmisítse; mérgek, betegségek ellen is hatásos. Az Égi Rabló egy Lángoló Vér próbát tesz, a külső anyag Varázsvédelme ellen. Ha sikerül, a külső anyag megsemmisül, illetve ha az entitás, például egy Vizirém, ami az adeptus testébe akar hatolni, akkor a Rém a hatás eredményét szenvedi el sebzésként. 
  Természetesen a fortély használata Felépülés próbába kerül, és nem gyógyít be sérülést.

 • Ütés Bevállalása

  Diszciplinák: Harcos

  Tálentum: Támadás Előrelátása         Költség: 100 Lp
  Fokozat: 5                                     Kifáradás:1

  A Támadás Előrelátása tálentum sikeres használata után az adeptus vállalja, hogy csökkenti a Fizikai Védelmét, azért, hogy annak az ellenfelének, aki ellen sikeres volt a próba, ugyanennyi fokozattal csökkenjen a sebzése. Az adeptus legfeljebb annyi ponttal csökkentheti a Fizikai Védelmét, ahanyas a Támadás Előrelátása szintje. A képességfortély használata 1 pont Kifáradásba kerül.

  "Nem tudom elfelejteni az arcát, amikor egyenesen belesétáltam a vágásába, és meg se éreztem..."

   

 • Vitorlázzunk Együtt

  Diszciplinák: Harcos

  Tálentum: Légsiklás                        Költség: 200 Lp
  Fokozat: 6                                     Kifáradás: 1

  A Harcos a Vitorlázzunk Együtt fortély segítségével megoszthatja a Légsiklás tálentum hatását egy másik személlyel, amíg el nem eresztik egymás kezét. A fortély minden körben 1 Kifáradás pontba kerül, amíg a másik személy elkíséri a Harcost. Ha bármilyen okból eleresztenék egymást, a másik személy azonnal zuhanni kezd. A talajtól való magasság függvényében sebződik a zuhanástól.

Aprólékos Varázslás

Írta: 
 • Betűméret
Értékelés:
(0 szavazat)

Diszciplínák: Elementalista, Illuzionista, Szellemmágus, Varázsló

Tálentum: Varázslás                       Költség: 100 Lp
Fokozat: 5                                     Kifáradás: 1

A fortély használata lehetővé teszi a varázslónak, hogy jobban figyeljen a hasznosítható asztrális energiákra és így jobban tud összpontosítani. Ezért a Varázslás próbával megcsinálhatja az Agresszív Támadás mágikus megfelelőjét(Alapkönyv, 200. oldal), viszont a Harci Mozgása három méterre csökken.

Amúgy teljesen ugyanazok az előnyei és hátrányai, mint a hagyományos Agresszív Támadásnak: +3 fokozat a Varázslásra, +3 fokozat a Hatás próbára, de az ellenfél is +3 fokozat kap támadás próbáira a varázsló ellen.

 

Hozzászóláshoz kérünk, hogy regisztrálj a weblapon, vagy jelentkezz be!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.