Tigathna - Earthdawn.hu

Tigathna

Írta:  Earthdawn Journal #2
  • Betűméret
Értékelés:
(0 szavazat)

Tartalom

Észrevettem, hogy a névadók hajlamosak a veszélyességet méret után megítélni. Ha egy troll, és egy szélszerzet harcol, sokan a trollt tartják erősebbnek, holott lehet, hogy a szélszerzet jobban bánik a fegyvereivel. Lehet, hogy a támadásaival nem ejt olyan hatalmas sebet, de gyakrabban támad, és többet talál, és ez a halmozott hatás az, ami a győzelmet hozza neki.

Így van ez azzal a vadállattal is, amit a Servos bennszülöttei lektas'tigathnaként emlegetnek. A szó szerinti fordításban ez bokaharapót jelent. A tigathnát körbeérné három elf tenyér, és ártalmatlan szőrlabdának néz ki. Mindazonáltal a bunda alatt hat erőteljes, rövid láb rejtőzik, és egy akkora száj, ami majdnem akkora, mint az állat maga. Ez a száj olyan éles fogakkal van tele, ami élesebb, mint egy jól kovácsolt penge.

 Szeret lyukat ásni, és belefeküdni. Mozdulatlanul vár, zöldes barnás bundájával könnyű egy mohával borított kőnek nézni. Amikor egy állat elhalad mellette a tigathna felbukkan a lyukból, összeszorítja állkapcsát áldozata lábán. Az első ilyen harapás legtöbbször elég ahhoz, hogy elvágja az inakat. Az így megnyomorított állat alig tud védekezni, s a következő harapás általában torokra megy. Olykor hármas-négyes csoportokba gyűlnek, hogy levadásszanak egy-egy nagyobb állatot.

 Még a ragadozó állatok is sebezhetőek ezzel az előugró támadással szemben. A tigathna ritkán nézi meg, hogy mit kap el, főleg csak akkor, ha az áldozat nincs még elég közel. Láttam olyan nagymacskát, amit öt tigathna egy szempillantás alatt ölt meg, az egyik még akkor is szorította a macska torkát, miután az majdhogynem kibelezte.

 A tigathna emlős, két-öt alkalommal kölykezik évente. Évszakonként váltja párját. A hímek státusza igen fontos csoporton belül, gyakran harcolnak érte. A nőstényeknek nincs státuszuk, bár ritka kivételek vannak. A csoportok igen lazák, összejönnek, amikor kell, és elválnak egy sikeres vadászat után. Így a vadászatok előtt újra ki kell alakítani a hiearchiát. Túlélésben jártas névadónak egy összekuszáló tigathna csoport komoly figyelmeztetést jelenthet.

 A bennszülöttek óvatosak, jobban szeretnek a fák felső ágain utazni. Amikor a földön sétálnak, dárdáik végével rendszeresen bökdösik a gyanúsnak tűnő dolgokat. Erre a szokásra én is rákaptam. Attól félek hamarosan le kell cserélnem a botom, túl sok harapásnyom gyűlt már össze rajta, és az alja is kezd töredezni.


Előző 1/2 Következő »

Hozzászóláshoz kérünk, hogy regisztrálj a weblapon, vagy jelentkezz be!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.