Edex - Earthdawn.hu

Edex

Írta:  Earthdawn Journal #8
  • Betűméret
Értékelés:
(0 szavazat)

Tartalom

Egy dolgot mindenképp megtanított a Csapás Barsaive Névadóinak, azt, hogy a veszély mértéke nem függ össze a fizikai mérettel. Az elmeféreg csupán akkora, mint egy troll ökle, mégis gyorsan felfalja egy Névadó agyát.

 

A mocsarak ragadozói szintén megtanulták a leckét. A lápok és mocsarak a növények és a rovarevők sokaságának adnak otthont, és sokfogásos lakomát kínálnak az éles elméjű húsevőknek is. Mindazonáltal az asztalhoz járulni többe kerül néhány ezüstnél – az ebéd némely fogása képes, és durván visszaharap.

 

Az első benyomás alapján az edex csupán kevéssé különbözik a többi kisméretű gyík fajtól, amik az édesvízi mocsarak peremén lévő füves részeken élnek. A hosszuk körülbelül akkora, mint egy elf lába, és még egyszer ilyen hosszú a farkuk. A bőrük színe fent világosbarna, a hasuk sötétzöld, egy egyszerű világoskék folttal a fejük hátsó részén. Napjaik nagyrészét magok és ehető dolgok utáni kereséssel töltik,vagy pedig napoznak az alkalmanként előforduló sziklákon.

 

Tavasszal párosodnak, s raknak tojásokat, amiből körülbelül féltucat gyík kel ki, legtöbbjük nem éri meg a felnőttkort. Ilyen a kisméretű gyíkok élete.

 

Az edex és a többi gyík közti különbség elsősorban a védelmükben rejlik. Hogy elkerüljék azt, hogy rágcsálnivalóként végezzék a többi mocsárlakó ragadozó étlapján, az edex megtanulta, hogyan használhatja ki legjobban a kicsit sem lebecsülendő képességét. Egy olyan méreganyaggal rendelkezik, ami bénulást okoz, és akár egy linfaitet is megállít.

 

Bár a nagyobb ragadozók megbénításához, mint például a vofoq, két-három harapás is szükséges, egy ennél is nagyobb állathoz pedig még több harapás kellene, hogy elég méreg kerüljön az edex ellenfelének szervezetébe. Egy átlagos gyík méregzacskója már a második harapástól kiürül, így az állat különleges taktikát fejlesztett ki.

 

Egy elf erődöt védő vadászcsapat pontosságával egy csapat edex körbeveszi a beköltözött rivális ragadozót. Amíg egy vagy kettő a ragadozó elé áll, hogy magára vonja annak figyelmét, a többiek hátulról rohanják le, és az állat lábai után kapnak. Amikor az áldozatuk megfordul, hogy szembenézzen a fenyegetéssel, a csali gyíkok lépnek akcióba. Mindegyik harapás mérget juttat az ellenfelük szervezetébe. Egy perc se tellik bele, és a ragadozó gyámultalanul fekszik, akit a csoport áthelyez egy biztonságosabb területre.

 

Az edex nem észleli a pencarrig és a Névadók közti különbséget, már ami a veszélyt illeti. Az utazóknak figyelniük kell a pici gyíkokra, ha mocsaras területre érnek. Ha egyikük fel akarja hívni magára a figyelmed, nézz a hátad mögé. Ugyan az edex mérge nem halálos nagy dózisban sem, a mocsárban bénultan feküdni nem túl egészséges dolog.

 


Előző 1/2 Következő »

Hozzászóláshoz kérünk, hogy regisztrálj a weblapon, vagy jelentkezz be!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.