Segítség a Kutatáshoz - Earthdawn.hu

Segítség a Kutatáshoz

Írta:  Earthdawn Journal
  • Betűméret
Értékelés:
(0 szavazat)

 

Rengeteg alkalommal volt a kampányomban, hogy tudnom kellett mennyi időbe tellik, és milyen nehéz valakinek kideríteni egy mágikus tárgyról információt, hogy szálat szőhessen hozzá. Az alant leírt szabályok egy egyszerű rendszer, amely segítségével ez a probléma megoldódik, feltételezve, hogy a Kulcsismeretet már tudja a Tárgyak Története tálentum által.

Ahhoz, hogy a karakter megkísérelje felderíteni az információt, rendelkeznie kell Kutatás nevű képzettséggel (vagy ennek megfelelő felmágiával). Ha ez nem áll fenn, kérlek olvasd el a lábjegyzetet a cikk végén.

A karakternek először dobnia kell egy Kutatás próbát. A célszám függ a keresett Kulcs Tudás szintjétől (lásd táblázat).

Szálszint

Célszám

1

5

2

7

3

9

4

11

5

13

6

15


A teszt eredményét összehasonlítjuk az alábbi táblázattal, amely megmutatja az időtartamot:

Szikerszint

Idő

Átlagos

Hónap

Hét

Kiváló

Nap

Kitűnő

Óra

Miután megvan az időtartam mértékegysége, minden egyes letelt időegység végén a karakter tehet egy újabb Kutatás próbát. A dobások eredményeit összeadja, és akkor fejezi be a kutatást, és találja meg a keresett Kulcs Tudást, ha az összegyűlt eredmény meghaladja a (Tárgy Varázsvédelme x a keresett Szálszint) célszámot.

Módosítók

Az alábbiak módosíthatják a karakter Kutatás dobását, kizárólag az eredmények összegyűjtésénél.
Minden egyes Tudós vagy képzett Segéd, aki segít a karakternek +1 fokozatot ad a dobáshoz. Az így szerzett bónusz nem haladhatja meg a karakter Kutatás képzettségének szintjét.

Könyvtár / Kutatás helyének Minősége

A kutatható anyag minősége/mennyisége/tartalma erősen befolyásolhatja a Kutatás próba sikerét, az alábbi táblázat szerint:

Forrás minősége

Hatás

Rossz

-1 fokozat

Átlagos

Nem módosul

+1 fokozat

Kiváló

+2 fokozat

Kitűnő

+3 fokozat

 

Megjegyzés: Ezek a bónuszok nem az első Kutatás próbára vonatkoznak, ami a kutatás hosszának időegységét határozza meg. Ott a karakter csakis a saját képességeire számíthat.

Példa

Egy karakternek szüksége van Prizma Tőrének 3. Szálszintjéhez a megfelelő Kulcs Tudásra. A Tőr Varázsvédelme 16.

A karakter a következőt teszi:

1. Tesz egy Kutatás próbát, hogy megállapítsa a kutatás időegységét. A 3. Szálszint Kulcs tudásához hősünk célszáma 9 lesz. A dobás átlagos siker lett, tehát a kutatásra fordított időt hónapokban mérjük.

2. Az első hónap végén hősünk egy Kutatás próbát dobhat. A próbák eredményének összességében 48-nak kell lennie, ami a Varázsvédelem x Szálszint, vagyis 16 x 3. Hősünk minden hónapban egyszer dobhat, hogy kiderüljön abban a hónapban mennyit haladt előre a kutatásban. A végcélt, a Kulcs Tudás megismerését akkor éri el, ha dobások eredményei összeadva meghaladják a 48-at.

3. Tegyük fel, hogy a karakter egy Kitűnő Könyvtárat (pl Throáli Nagykönyvtár) használ, és két Segédkönyvtáros áll a szolgálatára, ez +5 fokozattal javítani a Kutatás fokozatát!

Ha a példában említett karakter nem ér el Átlagos sikert sem az első Kutatás próbán (példánkban, nem dob legalább 9-et), akkor egy hónapig hiába kutatott. Nem hagyhatja abba hamarabb a kutatást, de a hónap leteltével ismét próbálkozhat.

Megjegyzés: Ha a karakter nem rendelkezik a Kutatás képzettséggel, akkor a Földhajnal Alapkönyv 244. oldalán található célszám táblázat segítségével a mesélő meghatározhat új nehézséget, a következők szerint: A 2. Kategória sorában keresd ki a nehézséget, és a következő nehézségi szinten válassz egy új célszámot. A karakter erre a célszámra dobhat vonatkozó képzettséggel, vagy ezek híjján Észlelés fokozatával. 

Hozzászóláshoz kérünk, hogy regisztrálj a weblapon, vagy jelentkezz be!

Ez a weboldal a felhasználói élmény javítása, valamint a zavartalan működés biztosítása érdekében sütiket (cookie-kat) használ.